Tilbage til oversigten


Narkose

Skrevet af:Tandlæge Sabine Mikkelsen og Doktor Mike Funder
Udgivet d. 23.04.2019

Er narkose en let vej ud af tandlægeangsten, og bevarer du et godt smil?Vi vil alle gerne havde en let løsning til vores problemer. Der er ugeblade og hjemmesider, 5 lette trin vil løse alle dårlige vaner og give evigt vægttab, hurtigt smukke haver, lydige hunde osv.
Hvor mange slankekure, motionsprogrammer og rengøringsrutiner har vi ikke forsøgt at starte, det skulle være så let. Men vi er stadig samme form og vægt, og vores hjem er ikke til Bo Bedre eller Alt for damerne.

Der er tit folk, der spørger os om vi ikke kender en let vej til at komme af med tandlægeangst. Når jeg ser mig om på nettet og i reklamer, så er der masser, der påstår, de har en let løsning også på det at have angst for tandlæger og tandbehandling. Det at komme i fuld narkose bliver mange steder anbefalet af tandlæger som den lette løsning på angst. Den eneste, det er let for, er tandlægen. Desværre ser vi mange, som har forsøgt at være i narkose og set, hvad det gør for folk.


Narkose er ikke en løsning for at bevare et godt smil


Det kan lyde let at blive bedøvet, når man skal til tandlæge og har tandlægeangst. Men vi vil aldrig anbefale narkose.


Det er der flere grunde til. Forestil dig, at du har angst for edderkopper.

Du kommer ikke af med din angst, hvis du bliver bedøvet hver gang du ser en edderkop.Du vil aldrig holde op med at være bange for edderkopper, men blive mere og mere bange for dem. Hvis du kommer i narkose vil din underbevidsthed blive bekræftet i, at det her er meget slemt, så slemt at du ikke kan klare det i vågen tilstand. Så hver gang du skal have ordnet noget med tænderne, bliver tandlægeangsten værre og værre. Det vi arbejder med er at fjerne din angst, så du får et naturligt og afslappet forhold til tandlægen.


Førende eksperter samt sundhedsstyrelsen advarede allerede i 2011 om faren ved fuld narkose.


Der er en meget stor forskel på at være på en tandklinik end et hospital, hvis der under narkosen går noget galt. Hospitaler har et helt andet udstyr, hvis der opstår problemer under narkose.


Narkose i forbindelse med tandbehandling er meget dyrt . Det er ikke en engangsudgift, du skal regne med at skulle have lavet tænder mange gange i løbet af livet. Hvis du skal have narkose hver gang kan det blive rigtig mange penge.Som Tandlæge er det en let løsning at tilbyde narkose. Det er en god forretning for tandlægen med narkose, men for dig er det en dyr løsning. Læs mere om risici ved narkose.


Der er normalt mange grunde til at man er bange for at gå til tandlæge. Der er ikke to mennesker som er helt ens, men der er nogle ting som går igen ved mange.


Kontrol


Mange bryder sig ikke om at miste kontrollen. Man ligger der, helt nede i tandlægestolen, armene langs siden og åben mund. Her er det vigtigt at have en aftale med os om, at vi stopper på de aftalte signaler. Men det er også vigtigt, at du selv ser, at du er ikke fanget. Du har kontrollen, du kan lukke munden og så kan vi ikke gøre mere. Det er også en god ide at prøve fra liggestolen at sætte sig op og rejse sig helt ud af stolen, det er ikke svært at komme væk, og det er ikke os som har kontrollen i sidste ende.


Smerter


I dag er der mange gode muligheder for at få en god bedøvelse, så du kan blive behandlet smertefrit. Ved tandlægerne i Jels har vi fået mulighed for at bedøve med elektronisk bedøvelse. På den måde kan du få den mest behagelige oplevelse for:


Husk
Vi sørger for at du altid er i kontrol.
I dag kan vi behandle smertefrit.

Der er ingen tandlæger, der arbejder professionelt med tandlægeskræk, som vil anbefale narkose. Narkose til tandbehandling frarådes af sundhedsstyrelsen, samt det vil fordyre din tandbehandling med adskillige tusinde kroner.


Læs mere om angst i denne artikel af Tandlæge Rikka Poulsen

Læs tandlæge Mike og Sabines gode råd her.Tandlægerne i Jels har været med til at stifte og er medlem af Dansk Selskab for Odontofobi (Tandlægeangst forening)


Det er en forening, hvor vi professionelt arbejder med tandlægeskræk. Vi ønsker, at du bevarer et godt smil :-)Hvis du har brug for hjælp, så står vi og vores team klar til at hjælpe dig.Mike Funder

Sabine MikkelsenCopyright Tandlægerne i Jels