Tilbage til oversigten

NARKOSE HOS TANDLÆGEN

Skrevet af:Tandlæge Sabine Mikkelsen og Doktor Mike Funder
Udgivet d. 23.04.2019

Er fuld narkose hos din tandlæge en let vej ud af tandlægeangsten? Det mener vi ikke.

Heller ikke selvom det kan føles som en nem løsning at lade sig lægge i narkose hos tandlægen og få ordnet sine tandproblemer i fuld bedøvelse og vågne lettet op bagefter.

At komme i narkose hos din tandlæge er nemlig hverken nemt eller uproblematisk. Vi vil på denne side gerne forklare hvorfor.

NARKOSE HOS DIN TANDLÆGE ER IKKE DEN NEMME LØSNING

Generelt vil vi alle gerne have en let løsning på vores problemer. Uanset hvor store eller små de måtte være. For eksempel myldrer ugebladene i venteværelset på vores tandklinik med forslag til 5 lette trin der kan løse alt fra dårlige vaner og give vægttab til smukke haver og lydige hunde.

Der mangler med andre ord ikke opskrifter på, hvordan man løser sine hverdagsproblemer – men alligevel drikker vi stadig for meget kaffe, vejer det samme, har masser af ukrudt i haven eller hunde der ikke vil lystre.

For det ér ikke nemt. Noget af det.

Ligesom det heller ikke er nemt at gå til tandlægen, hvis man er tandlægeskræk. Narkose eller ej.

DERFOR HJÆLPER NARKOSE HOS DIN TANDLÆGE DIG IKKE

Det kan lyde let at komme i fuld narkose hos din tandlæge, når du har tandlægeangst. Men vi vil aldrig anbefale narkose.

Det at komme i fuld bedøvelse bliver alligevel nogle steder anbefalet af tandlæger som den lette løsning på angst, selvom det heldigvis generelt er svært at finde en narkose tandlæge online. Desværre ser vi derfor mange, der har oplevet de negative konsekvenser ved at komme til tandlæge i fuld bedøvelse.

Situationen kan sammenlignes med at være bange for edderkopper.

Selvom du i selve situationen, hvor du møder en edderkop, ikke oplever ubehaget ved konfrontationen hvis du er i narkose, kommer du dog ikke af med din angst for edderkopper.

Tværtimod vil du blive endnu mere bange for dem. Ligesom det er tilfældet ved dine tandlægebesøg.

Det skyldes, at din underbevidsthed bliver bekræftet i, at din tandbehandling er så slem, at du ikke kan klare det i vågen tilstand. Dermed bliver dit tandlægebesøg ubevidst gjort til noget endnu farligere, end du allerede ser det som.

Hver gang du skal have ordnet noget med tænderne, vil din tandlægeangst således blive værre og værre.

Samtidig vil det at skulle i narkose hos tandlægen også lægge yderligere utryghed ved besøget oveni, end du i forvejen føler. Pludselig rummer besøget hos din tandlæge nemlig ikke kun frygten for smerte og ubehag, men også pludselig visheden for de komplikationer og bivirkninger der kan være ved at blive lagt i fuld narkose hos tandlægen. Bekymringer, som du kan læse om her.

DET ER IKKE UDEN RISIKO AT KOMME I NARKOSE HOS TANDLÆGEN

Førende eksperter samt Sundhedsstyrelsen advarede allerede i 2011 om at komme i fuld narkose ved tandlægebesøg. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Der er nemlig en meget stor forskel på at være på en tandklinik og få narkose end at være på et hospital, hvis noget går galt under narkosen. På hospitalet er hjælpen og det rette udstyr indenfor rækkevidde – det er den ikke på en lille tandklinik. Du kan læse om de forskellige risici ved narkose her.

Narkose i forbindelse med tandbehandling er desuden meget dyrt og bliver du aldrig din tandlægeskræk kvit, vil du skulle regne med at skulle i narkose mange gange i løbet af livet. Det kan blive til rigtig mange penge.

VORES ALTERNATIV TIL NARKOSE VED TANDBEHANDLING

I stedet for at tilbyde dig narkose, når du kommer til tandlæge hos os, benytter vi i stedet det, vi synes er en mere hensigtsmæssig og langsigtet løsning: Nemlig at tilbyde dig smertefri bedøvelse og omsorg samt hjælp til at tackle din tandlægeskræk.

Når vi arbejder med at fjerne din angst, får du nemlig med tiden et mere naturligt og afslappet forhold til tandlægen.

Helt konkret har vi erfaring med følgende tiltag, når vi behandler andre patienter med tandlægeskræk.

Vi giver dig kontrollen tilbage

Mange bryder sig ikke om at miste kontrollen og det kan derfor være en af grundene til, at man er tandlægeskræk. Man ligger nemlig der, helt nede i tandlægestolen, med armene langs siden og åben mund. Det kræver tillid til din tandlæge og samtidig kan det være nemt at føle, du ingen kontrol har over situationen.

Kontrollen giver vi dig dog tilbage ved at vise dig, at det faktisk er dig, der bestemmer. I modsætning til narkose, hvor du netop ingen kontrol har.

Det gør vi blandt andet ved at gøre dig opmærksom på, at du ved at lukke munden faktisk helt selv har kontrol over, om vi kan behandle dig. Vi viser dig også, at du til enhver tid kan rejse dig op og gå din vej. Samtidig giver vi dig alle muligheder for selv at kunne bestemme hvilke signaler og tegn du vil give, hvis du gerne vil have vi holder en pause eller stopper behandlingen.

At du føler du har kontrollen, er en af de vigtigste ting der kan gøre et besøg hos tandlægen uden narkose mulig. Også for dig.

Vi tager os tid til dig

Et tandlægebesøg er ikke et 100-meter-løb, hvor det gælder om at blive hurtigt færdig. Når vi ved, at du er tandlægeskræk, kan vi sørge for at sætte rigeligt med tid af til dig, så du kan blive mødt med tålmodighed og omsorg samt muligheden for at tage tingene i dit tempo.

Har du brug for pauser til at synke, lukke munden eller trække vejret dybt ned i maven? Så sørger vi for, du får dét. Vil du gerne op at sidde en gang imellem, kan det også arrangeres – og har du andre ønsker kan vi som regel også imødekomme disse.

Vi tilbyder smertefri behandling

Du kan sagtens få smertefri behandling uden at komme i narkose hos tandlægen. Først og fremmest aftaler vi sammen, at din behandling skal være helt smertefri og vi sørger derfor altid for at bedøve tilstrækkeligt. Kan du alligevel mærke det mindste, sørger vi enten for at lægge mere bedøvelse hvis det er muligt – eller helt udsætte behandlingen til total bedøvelse kan lade sig gøre.

Samtidig anvender vi elektronisk bedøvelse, som i sig selv medfører minimalt ubehag i forhold til de traditionelle bedøvelsesformer.

At kunne komme til tandlægen uden det gør ondt, kan i sig selv være med til at lindre tandlægeskrækken.

VIL DU VIDE MERE OM TRYG TANDBEHANDLING UDEN NARKOSE?

Så har du mulighed for at læse denne artikel af tandlæge Rikka Poulsen, som handler om angst for tandlæger og hvordan man bedst håndterer dette.

Vi har også selv samlet en række gode råd til tandlægeskræk på denne side.

Tandlægerne i Jels har været med til at stifte og er medlem af Dansk Selskab for Odontofobi (Tandlægeangst forening)

Det er en forening, hvor vi professionelt arbejder med tandlægeskræk. Vi ønsker, at du bevarer et godt smil 🙂

Hvis du har brug for hjælp, så står vi og vores team klar til at hjælpe dig.

Mike Funder

Sabine Mikkelsen

Copyright Tandlægerne i Jels