Tilbage til oversigten

ANGST

Skrevet af: Tandlæge Sabine Mikkelsen
Udgivet d. 13.03.2019

Kom i gang med tandlægen på trods af Tandlægeskræk.
Tandlægeangst kan afhjælpes, og du bevarer et godt smil.

Real Human Wisdom tooth

Ja. Jeg ved, det lyder underligt.

Jeg har selv haft tandlægeskræk, men alligevel går jeg til tandlæge hver eneste dag. Jeg husker følelsen, når man lå der i stolen. Lugten af tandlæge fylder næsen, lydene, frygt for smerte, afmagten og på få minutter slukker min hjerne for alle rationelle tanker. Det er noget dybere, der tager kontrol, og den del af hjernen forsøger virkelig at få mig til at løbe langt, langt væk. Heldigvis skal jeg ikke ligge i stolen til hverdag.

Hver eneste dag, mange gange hver eneste dag, ser jeg min egen tandlægeskræk i andres ansigter. Det sker tit, at I er så bange, at det er svært at komme ind af døren og sætte sig i stolen. Og jeg forstår den følelse alt for godt. Men heldigvis kan Tandlægerne i Jels hjælpe dig med din tandlægeskræk.

Er der en naturlig forklaring på angst for tandlæger?

Lidt af forklaringen bag ved denne dybt forankrede tandlægeangst er vores hjerners opbygning. Hvis de samme tanker tænkes mange gange og med stor overbevisning udvikles en motorvej af nervebaner i hjernen. Ligesom du ville træne overarme, og får store muskler. Hjernen vil rigtig gerne tænke det samme igen og igen. Der er mange triggere til det. Vi kender alle duften og lyden af popcorn. Det betyder hygge. Og så er der lugten og lyden af tandlæge, det er ikke ligefrem hyggeligt.

Det første skridt!

Erkend at det helt normalt at have angst for tandlæger. Husk at tandlægeskræk kan afhjælpes. Men hvad skal du gøre her og nu for at få taget første skridt, og hvad kan du gøre, for at det bliver en så god oplevelse som muligt. På hjemmesiden har vi en lang række gode råd, som jeg vil anbefale, at du læser igennem. Det kan hjælpe dig meget.

Der er et par råd, jeg vil fremhæve

Det er noget, du kan gøre og arrangere hjemmefra.

Tag en med til tandlægen

En ven, familiemedlem, kæreste, ægtefælle, helst en som kender dig godt, og ikke bare til at sidde i venteværelset. Han eller hun skal med ind på klinikken. Du har et ekstra sæt øre med ind, som kan høre alt information og stille spørgsmål til det. Hvis du er meget bange, er det svært at huske det hele. Det bedste er en, der kender dine signaler, og kan hjælpe dig med at sige til eller fra. Og en ofte overset ting, så en, der kan hjælpe dig med at komme hjemmefra og at bilen ikke køre en forkert vej.

Øve afslapning og åndedræt hjemme

Hvordan man trækker vejret har stor betydning for smerteopfattelsen. Du kan naturligvis ikke “ånde” smerten væk, men hvis ubehag kunne være lidt mindre, er det dejligt. Det kan være et redskab, som du kan bruge her hos os og mange andre steder. Der er mange gode apps. Personligt er jeg glad for insighttimer.com, som er gratis, og har flere afslapningsøvelser på dansk, men der er et utal af gode muligheder.

Sig altid når du bestiller tid hos tandlægen, at du har tandlægeskræk.

Så bliver der sat ekstra tid af til dig, og du kommer ind til en tandlæge, der interesserer sig specielt for angst.

Du skal huske, at du altid er velkommen hos os

Uanset om du er ny her, har opgivet tandlæger for mange år siden, eller har kæmpet dig afsted hver 6. måned med hjertet i halsen og dårlig mave. Når du er klar, så står vi også klar. Alle føler sig helt alene med deres angst, men vi er her for at hjælpe dig med at finde din vej ud af Tandlægeskræk . Hvis du lige vil hilse på os inden du beslutter dig, så skal du være velkommen til at komme forbi os.


Tandlægerne i Jels har været med til at stifte og er medlem af Dansk Selskab for Odontofobi


(Tandlægeangst forening ) Det er en forening, hvor vi professionelt arbejder med tandlægeskræk. Vi ønsker, at du bevarer et godt smil 🙂