Tandudtrækning

Nogle gange er en tandudtrækning nødvendig, ligesom det også i nogle tilfælde kan være den eneste rigtige behandling.  For eksempel hvis du har en visdomstand, der ikke er plads til eller på anden måde generer.

I de fleste tilfælde anbefaler vi dog som udgangspunkt at behandle syge eller beskadigede tænder med det formål at bevare tanden. Det gør vi for din skyld.

Dine tænder spiller nemlig for de fleste en stor rolle for både det kosmetiske og generelle velbefindende. Derudover kan manglende tænder i munden få de øvrige tænders placering til at forskyde sig – og så kan det efterladte tomrum i tandsættet skabe tyggegener og andre problematikker.

En manglende tand er derfor måske ikke et problem her og nu. Men én manglende tand kan hurtigt blive til flere manglende tænder over en årrække og så er situationen pludselig en ganske anden.

Når du overvejer en tandudtrækning, rådgiver vi dig derfor ud fra vores faglige standpunkt og vurderer derefter i samråd med dig, om en tandfjernelse er det rette for dig.

Tandudtrækning uden smerter

Det kan løbe koldt ned ad ryggen på de fleste, når ordet tandudtrækning nævnes. Selvom det lyder ubehageligt, er selve indgrebet dog ofte ganske ukompliceret, hurtigt klaret – og ikke mindst smertefrit.

Det er dog helt naturligt at frygten tager over. At få fjernet en tand lyder ikke særlig behageligt, men det behøver heldigvis ikke være decideret u-behageligt.

Inden vi går i gang med at trække tanden ud, sørger vi nemlig for at bedøve dig tilstrækkeligt rundt om den pågældende tand. Vi går ikke i gang, før du er smertedækket – og mærker du alligevel smerter, sørger vi for at bedøve dig yderligere.

Vi anvender samtidig smertefri bedøvelse, der gør ubehaget ved selve bedøvelsen minimal, så din tandudtrækning bliver så tryg som muligt.

Er du meget nervøs, så fortæl os det. Vi har stor erfaring med tandlægeskræk og yder meget gerne den nødvendige omsorg og udviser den forståelse, du har brug for.

Sådan foregår en tandudtrækning

Når området omkring tanden er blevet følelsesløst af bedøvelsen, påbegynder vi stille og roligt fjernelse af tanden.

En tandudtrækning foregår så forsigtigt som muligt, så vi samtidig passer på din kæbeknogle. Det øger chancerne for senere at kunne indoperere et tandimplantat, hvis du på et tidspunkt ønsker dette.

Først vrikker vi forsigtigt en smule med tanden. Du vil ikke mærke smerte, men kunne fornemme at vi rokker med tanden. Du vil muligvis også kunne fornemme en knirken. Her er det vigtigt du husker på, det kun er en lyd og en fornemmelse, du oplever. Der er ikke smerter forbundet hermed.

Når tanden er løsnet nok, kan vi begynde at trække i den og inden du ser dig om, er din tandudtrækning overstået.

Nogle gange kan dog det være svært at fjerne tanden i ét stykke. Måske er den blevet skrøbelig og går en smule i stykker i selve udtrækningsprocessen. Det kan også være, den sidder særligt godt fast eller på en måde, der gør pladsen trang. Så kan det være nødvendigt at dele tanden i flere mindre stykker, som så fjernes enkeltvist.

Det gør heller ikke ondt.

Når vi er færdig med selve din tandudtrækning, lægger vi med en gazetampon pres på det hul, tanden sad i for at stoppe den blødning, der kortvarigt vil opstå.

Hvor lang tid en tandfjernelse tager afhænger af den enkelte tand. Ved en rutinemæssig og ukompliceret tandudtrækning – som de fleste indgreb er – er tidsforbruget typisk kun 20 minutter fra du sætter dig i stolen til du igen kan forlade klinikken.

I løbet af de første uger, vil tandkødet vokse hen over det efterladte hul i tandrækken og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

Sådan forholder du dig efter fjernelse af en tand

Efter din tandudtrækning er det vigtigt, du holder dig i ro og ikke får pulsen op de første 2 døgn for ikke at fremprovokere yderligere blødning fra tanden. Når pulsen stiger, øges blodtrykket nemlig og det kan få de små beskadigede blodkar til at briste.

Når lokalbedøvelsen begynder at miste sin virkning, vil du begynde at få lettere smerter der, hvor tanden sad.

De fleste har brug for smertestillende håndkøbsmedicin efter en tandudtrækning – især i de første dage. Vi anbefaler, at du påbegynder behandling med håndkøbsmedicinen, allerede inden lokalbedøvelsen begynder at aftage. På den måde når det smertestillende præparat at virke, inden bedøvelsen er forsvundet. Tag desuden tabletterne i et fast interval som angivet i indlægssedlen. På den måde kan du holde dig så smertedækket som muligt.

Overskrid dog aldrig den daglige dosis, som angivet på pakken og spørg din apoteker eller læge til råds, hvis du er i tvivl.

Lad desuden området få ro, så helingsprocessen får gode vilkår. Undlad således at føle efter i hullet med tungen, stikke fingre i munden eller på anden måde forstyrre området. Så er risikoen for infektion mindre.

Du bør stadig børste tænder efter din tandudtrækning, men spring det område tanden sad i over den første uges tid. Skyl heller ikke munden det første døgn, medmindre vi beder dig om det. Hverken i vand eller andet. Det kan nemlig skylle såret åben, hvormed en ny blødning opstår.

Mad efter tandudtrækning

Du bør ikke spise, før lokalbedøvelsen er aftaget, da du ellers risikerer at bide dig selv i tungen, tygge skævt eller lave en fejlsynkning.

Derudover er nedenstående 3 huskeregler efter en tandudtrækning vigtige:

  • De første to dage anbefales kold og blød kost, som for eksempel yoghurt, is eller kernefrit brød uden skorpe. Undlad desuden at tygge i den side, hvor du har fået foretaget en tandudtrækning.
  • Varm mad og varme drikkevarer kan få det størknede blod til at opløse sig, så en ny blødning opstår. Undlad derfor kaffe, te og varm kakao – samt suppe eller lignende – de første 2 døgn.
  • Undgå så vidt muligt rygning. Nikotinen får blodkarrene til at trække sig sammen, hvormed blodforsyningen til området bliver dårlige. Dermed kan helingsprocessen forlænges.

Smerter efter tandudtrækning

Selve tandudtrækningen er smertefri, men du må forvente lette smerter eller ømhed i området de første dage. Det vil dog gradvist aftage.

Bliver smerterne ikke bedre – eller måske ligefrem værre – er det vigtigt du kontakter os så snart du kan. Smerter kan være tegn på infektion, der skal behandles. Er du i tvivl, så ring hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Begynder du at få feber udenfor vores åbningstid skal du søge læge eller vagtlæge.

Hævelse efter tandudtrækning

Du kan opleve hævelse i forbindelse med din tandudtrækning, der kan gøre det svært at gabe munden helt op. Hævelsen kan stråle ud i kinden og vil muligvis tage til over de første par dage. Det er helt naturligt og skyldes at kroppen sender blod og væske til området for at fremskynde helingsprocessen.

Du kan eventuelt mindske hævelsen ved at lægge et koldt omslag – i form af en indpakket ispose – på kinden i et stykke tid.

Det er normalt stadig at være en smule hævet efter 5-6 dage. Forsvinder hævelsen ikke af sig selv, eller bliver den værre fra dag 3 og frem bør du dog kontakte os, så vi kan tjekke, at alting er som det skal være.

Det samme gælder, hvis du oplever synkebesvær eller får feber. Har vi ikke åbent, så kontakt din læge eller vagtlægen og husk at fortælle, du lige har fået fjernet en tand.

Blødning efter fjernelse af tand

Det vil være normalt med let blødning fra området det første døgn efter en tandudtrækning. Vi giver dig et par vattamponer med, når du forlader klinikken, du kan bruge i denne situation.

Vask hænderne og læg en tampon i hullet og tyg sammen i 30 minutter. Presset vil hjælpe med at stoppe blødningen.

Hvis blødningen ikke standser eller hvis den er kraftig og vedvarende, skal du kontakte os i vores åbningstid.

Har vi lukket, så kontakt skadestuen.

Pris på tandudtrækning

Hvad det koster at få fjernet en tand afhænger af, hvad dit præcise behov er. Som regel behøver det dog ikke koste en formue og slet ikke, hvis indgrebet kan foretaget ukompliceret.

Faktisk er det billigere end de fleste tror.

Du kan vores pris på tandudtrækning samt øvrige priser her.

Har du spørgsmål eller vil du booke en tid?

Så ring enten på telefon 74 55 23 04 eller send en mail til info@jels-tand.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Kontakt os

Hennekesdamvej 12, Jels
6630 Rødding

74 55 23 04
info@jels-tand.dk

Bliv ringet op