Plastfyldninger

I dag anvender man plastfyldninger i tænderne. Typisk vil det være i forbindelse med, at man har fået lavet et hul eller udført en rodbehandling.  Plastfyldninger kan dog også benyttes til forebyggelse af ubehag ved følsomme tandhalse.

Nogle patienter får også nye plastfyldninger, fordi de eksisterende er blevet utætte eller på anden måde slidte.

Her kan du læse alt, der er værd at vide om din nye eller kommende plastfyldning.

Hvad er en plastfyldning?

En plastfyldning er – som ordet antyder – fremstillet af plast. Den plast der anvendes, er af en særlig type, som har en høj styrke hvormed den kan tåle miljøet i munden og at blive brugt til at bide, tygge og gnave.

Plasten er desuden indfarvet, så den matcher tændernes naturlige nuance og kan formes helt, som man ønsker. Dermed kan en plastfyldning komme til at fremstå stort set usynlig i munden, hvilket efterlader et flot kosmetisk resultat.

Samtidig gør selve plastmaterialet det muligt at kunne lime selve fyldningen fast til tanden. Det betyder, at der skal bores mindre i selve tanden – men også at en plastfyldning med sin limeffekt kan medvirke til at undgå revner i tanden fremadrettet.

Hvad koster en plastfyldning?

Prisen på en plastfyldning afhænger blandt andet af fyldningens placering og størrelse. I nogle tilfælde er der desuden også behov for yderligere behandling, som tillægges prisen på selve plastfyldningen. Det kan for eksempel være behovet for røntgenbilleder.

Generelt tales der om en enkeltfladet plastfyldning og en flerfladet plastfyldning. Forskellen består i, hvor mange sider af tanden, der behandles.

Ved en enkeltfladet plastfyldning vil det typisk være selve tyggefladen, der fyldes. Ved en flerfladet plastfyldning vil det ofte dreje sig om både selve tyggefladen og en eller flere af tandens øvrige sider. Ved en kindtand kan det for eksempel dreje sig om tandens yderside eller den side af tanden, der vender ind mod nabotanden.

En flerfladet plastfyldning koster lidt mere end en enkeltfladet plastfyldning, fordi der bruges mere plast og mere arbejdstid. Generelt er prisen på en plastfyldning hos os dog lavere end mange tror og du kan se vores prisliste her.

Både Sygesikring Danmark og Den Offentlig Sygesikring yder desuden tilskud til plastfyldninger.

Sådan forholder du dig efter en plastfyldning

Er du blevet bedøvet i forbindelse med en plastfyldning er det vigtigt, at du ikke spiser eller drikker, før bedøvelsen er aftaget. Det skyldes, at der er risiko for at du kommer til at bide skævt eller tygge dig selv kinden, fordi det er svært at bide naturligt sammen, når munden er bedøvet.

Er du ikke blevet bedøvet – og er tanden ikke øm – kan du dog spise og drikke helt som du plejer i samme øjeblik, du går ud fra klinikken.

Smerter efter plastfyldning

Som regel vil du ikke være genereret af ubehag efter at have fået en plastfyldning. Det er dog ikke ualmindeligt, at der kan opstå en smule ømhed i timerne lige efter behandlingen. Dette vil som regel forsvinde i løbet af det første døgn og du kan tage smertestillende håndkøbsmedicin ved behov.

En del patienter oplever desuden øget følsomhed for koldt og varmt, når de har fået en ny fyldning. Det kan være fordi der har været et dybt hul i tanden tæt på nerven eller fordi tanden skal vænne sig til den nye fyldning.

Går smerterne ikke i sig selv, bør du ringe til os, så vi kan undersøge dig nærmere. Det samme gælder, hvis du mod forventning får en fornemmelse af, at din tandfyldning er for høj, skæv eller på anden måde føles unaturlig i munden, når bedøvelsen er aftaget.

Vi gør altid alt hvad vi kan for at tilpasse din nye plastfyldning inden du forlader tandlægestolen, men er du meget bedøvet kan det være svært at vurdere i selve øjeblikket. Dermed kan et ekstra besøg til finjustering være nødvendig efterfølgende. Er det os, der har lavet din fyldning, er dette naturligvis med i prisen.

Hvor lang holdbarhed har en plastfyldning?

Da den plast – der anvendes til plastfyldninger – er særligt udviklet til miljøet i munden og et behov for at tygge, er holdbarheden generelt god. En plastfyldning vil dog blive påvirket af almindeligt slid og jo mere der tygges og gumles med den pågældende tand, jo mere vil den pågældende plastfyldning også blive slidt.

Hvor lang holdbarhed en plastfyldning har er derfor generelt svært at svare på, da det afhænger af netop dig, din generelle mundhygiejne og din måde at bruge dine tænder på. Det har også betydning for holdbarheden hvor stor fyldningen er og hvor meget resterende tand, der er at fæstne fyldningen på.

Som udgangspunkt kan alle risikere at skulle have udskiftet en eksisterende plastfyldning på ét eller andet tidspunkt. Enten fordi der opstår tyggeskader, der ødelægger selve fyldningen eller fordi den rives løs med tiden. Langt de fleste plastfyldninger udskiftes dog, fordi der er opstået et hul i tanden under selve fyldningen.

I overgangen mellem plastfyldning og tand findes nemlig en lille kant, hvor bakterier kan aflejres og udvikle sig til caries, der kan brede sig til selve tanden.

Du kan selv forlænge holdbarheden på din plastfyldning ved at:

  • Sørge for en god mundhygiejne, så risikoen for caries mindskes.
  • Gå regelmæssigt til tandlægen, så problemer kan forebygges.
  • Være påpasselig, når du spiser hårde og seje fødevarer.

Plastfyldninger kontra fyldninger med kviksølv

Tidligere kunne man få såkaldte amalgamfyldninger i tænderne – i folkemunde kaldet kviksølv. Amalgam er dog en blanding og består normalt af 43-54% rent kviksølv, 20-35% sølv, cirka 10% kobber, 2% zink og lidt tin.

Det har været forbudt at anvende amalgam i tænderne i Danmark siden 2008. Det skyldes et forsigtighedsprincip om ikke at udsætte kroppen for kviksølv, som i store koncentrationer kan påvirke organismen. Mange af vores patienter har dog stadig ældre amalgamfyldninger i tænderne.

Er det tilfældet for dig – og har du ingen problemer med dine eksisterende amalgamfyldninger – kan du vælge at beholde disse og i stedet blot får dem udskiftet løbende, hvis der opstår et reelt behandlingsbehov.

Du kan dog også vælge at udskifte dem med nye plastfyldninger. Det har især kosmetiske fordele: De gamle amalgamfyldninger kan nemlig give kedelige og mørke tænder og misfarvninger. Samtidig kan de mørke tyggeflader ses tydeligt, når man taler og griner.

Der kan desuden være følgende fordele ved at få udskiftet de gamle fyldninger til flotte lyse plastfyldninger eller kroner:

  • Du slipper for fremover at have kviksølv i munden.
  • Plasten kan binde skrøbelige tænder, så der er mindre risiko for at tænderne knækker og dermed kræver yderligere behandlinger.
  • Du får et pænere kosmetisk resultat, du bliver glad for

Vil du høre mere om plastfyldninger eller har du brug for en tandlægetid?

Så ring til os på telefon 74 55 23 04 eller send en mail til info@jels-tand.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

Kontakt os

Hennekesdamvej 12, Jels
6630 Rødding

74 55 23 04
info@jels-tand.dk

Bliv ringet op