RODBEHANDLING
Selve ordet rodbehandling kan gøre de fleste utilpasse. En rodbehandling behøver dog ikke være hverken smertefuld eller ubehagelig – og i langt de fleste tilfælde er det heller ikke tilfældet.
Her på siden kan du blive klogere på, hvad en rodbehandling er, hvornår den er nødvendig og hvordan den kan forebygges.
HVAD ER EN RODBEHANDLING?
Som ordet antyder, foregår en rodbehandling omkring tandrødderne og i tændernes rodkanaler. Her fjernes tandnerven og de eventuelle bakterier, der kan have samlet sig i forbindelse med for eksempel en rodbetændelse.
Årsagerne til en rodbehandling kan være flere. Oftest udfører vi rodbehandlinger, fordi et uopdaget eller ubehandlet cariesangreb har skabt et hul i tanden, hvormed bakterier er trængt ned i selve tandrødderne. Her kan der være opstået så meget betændelse, at det medfører smerter på grund af det øgede tryk – eller fordi bakterierne er i gang med at nedbryde tandnerven. Det er dog ikke altid, en tand med behov for rodbehandling gør ondt, heller ikke selvom der er betændelse.
En rodbehandling kan også være nødvendig, hvis den pågældende tand har været udsat for et hårdt slag, hvormed en eller flere tandrødder er blevet beskadiget. En rodbehandling kan også komme på tale, hvis tandroden på en tand med påsat krone er gået til.
SÅDAN FOREGÅR EN RODBEHANDLING
Når en rodbehandling igangsættes, starter vi med at lokalbedøve dig, så din behandling bliver smertefri.
Derefter borer vi i tanden, indtil vi kan få adgang til selve rodkanalerne. Hvor mange rodkanaler tanden har afhænger, hvilken tand i munden, der er tale om. Fortænder og hjørnetænder har kun 1 rod, de små kindtænder har 1-2 rødder og de store kindtænder har 2-5 rødder.
Når vi har blotlagt tandens rødder, fjernes tandens nerve og de eventuelle bakterier, der har samlet sig i rodkanalen. Det gør vi med særlige små og tynde file. Vi benytter både manuelle file og en såkaldt Reciproc, der er et intelligent instrument, der sørger for at din rodbehandling bliver så omhyggelig som muligt. Det lyder måske ubehageligt – men vi sørger for, at du er tilstrækkeligt bedøvet under hele processen og du mærker derfor intet ubehag.
I forbindelse med oprensningen vil vi også skylle tandens rodkanaler med forskellige desinficerende væsker, der renser og forhindrer eventuelle tilbageværende bakterieangreb i at blusse op.
Til sidst færdiggøres din rodbehandling ved at de tomme rodkanaler fyldes op med særligt rodfyldningsmateriale, som både stabiliserer den nu rodløse tand og forhindrer at der trænger nye bakterier ned i rodkanalen.
HVOR LANG TID TAGER EN RODBEHANDLING?
De fleste af vores patienter, der skal have udført en rodbehandling, kommer, fordi de har fået smerter i tanden. Skyldes smerterne, at der er opstået en infektion i form af en rodbetændelse, er det vigtigt, at denne er helt væk, før tanden bliver genopbygget. Ellers risikerer du, at smerterne vender tilbage.
Derfor kan det være nødvendigt at lade en rodbehandling forløbe ad flere omgange. Er det tilfældet vil vi efter første oplukning typisk nøjes med at lukke tanden til med en midlertidig fyldning. Derefter aftaler vi, at du vender tilbage efter nogle uger til endnu en skylning og opfølgende rodbehandling.
En oplukning, skylning og efterfølgende fyldning tager som regel omkring 30-40 minutter at gennemføre.
HVAD KOSTER EN RODBEHANDLING?
Prisen på en rodbehandling varierer efter, hvor mange rodkanaler der skal behandles og hvor mange opfølgende behandlinger, der er behov for i forløbet. Vi giver dig dog altid et prisoverslag, inden vi går i gang med din rodbehandling.
Den Offentlige Sygesikring yder i øvrigt tilskud til rodbehandlinger, ligesom du som medlem af Danmark kan få yderligere tilskud.
Du kan se vores priser her.
Har du behov for en rodbehandling anbefaler vi altid, at du får foretaget denne. En ubehandlet rodbetændelse går nemlig aldrig i sig selv. Tværtimod udvikler den sig, hvilket på sigt kan medføre rodspidsbetændelse. Det er en tilstand, der er meget smertefuld, kan være komplikationsfyldt og i sidste ende vil gøre dine samlede udgifter endnu større.
Er udgifterne til en rodbehandling for store i forhold til dit budget, tilbyder vi finansiering i samarbejde med Denti.
SMERTER EFTER RODBEHANDLING
Selve rodbehandlingen medfører typisk ingen smerter, men det er ikke unormalt med smerter efter rodbehandlingen, når lokalbedøvelsen igen er aftaget. Smerterne skyldes som regel, at rodkanalerne kan være irriterede efter behandlingen og at tanden skal bruge lidt tid på at hele efter indgrebet.
Smerterne vil som regel aftage indenfor de første 12 timer og efter et par døgn er langt de fleste igen smertefri. Har du meget ondt – og er håndkøbsmedicin ikke tilstrækkeligt for dig – kan vi udskrive smertestillende medicin til dig.
SÅDAN FORHOLDER DU DIG EFTER EN RODBEHANDLING
Efter din rodbehandling anbefaler vi, at du ikke spiser eller drikker de første 2 timer. Det skyldes især risikoen for, at du som lokalbedøvet kan bide dig selv i tungen eller kinden eller komme til at fejlsynke.
Derefter kan du indtage føde som du plejer, men undgå gerne at tygge hårde fødevarer med den rodbehandlede tand, så længe den stadig er øm.
UNDGÅ RODBEHANDLING MED FOREBYGGELSE
Tænder slides når de bruges og det kan derfor være svært at undgå rodbehandling hele livet, også selvom du passer rigtig godt på dine tænder. Selv mikroskopiske revner i tanden kan nemlig lede bakterien ned i rodkanalen, hvormed rodbetændelse kan opstå.
Særligt tænder med fyldninger kan være udsatte, da tanden i forvejen ikke længere er helt intakt. Der kan desuden opstå revner i fyldninger med tiden hvormed der kan samle sig bakterier under fyldningen og lave yderligere hul i tanden, som således kan brede sig til rodkanalerne. Første skridt til et undgå rodbehandling i fremtiden er derfor at sætte ind med forebyggelse.
De vigtigste tiltag du kan gøre for at gøre chancerne for at undgå rodbehandling er:
- Sørg for at gå til regelmæssige eftersyn hos din tandlæge, så eventuelle huller opdages og kan behandles i tide. Dermed minimerer du risikoen for, at de udvikler sig så meget, at en rodbehandling bliver nødvendig.
- Ignorér aldrig tandsmerter, da de er første tegn på, at der er problemer med en eller flere tænder. Ved at reagere hurtigt, kan du begrænse skaden, hvormed du i nogle tilfælde på sigt kan undgå rodbehandling.
Har du brug for en rodbehandling eller vil du høre mere?
Så ring til os på telefon 74 55 23 04 eller send en mail til info@jels-tand.dk