Tandproteser

Vi tilbyder både forundersøgelse, udarbejdelse og tilpasning af alle former for tandproteser her på klinikken. Vi har nemlig egen tandtekniker, så du slipper for at skulle besøge en anden klinik, end du er vant til.

Bliver der efterfølgende behov for tilpasning eller reparation af dine proteser kan vi samtidig løse dette samme dag, fordi vores tandtekniker allerede befinder sig i klinikken. Dermed slipper du for at skulle undvære din tandprotese længere end højst nødvendigt.

Skal du have en tandprotese kan der imidlertid mange ting at tænke over. Lige fra hvilke typer tandproteser der findes til hvordan hele processen foregår.

Her har vi derfor samlet alt, der er værd at vide om tandproteser.

Forskellige slags tandproteser

De tandproteser vores tandtekniker fremstiller er af så høj kvalitet, at det kan være svært at se forskel på selve protesen og dine tidligere eller øvrige tænder.

Det er vigtigt. Udover at en tandprotese rent praktisk skal gøre det nemt at tygge og tale, skal du også føle dig godt tilpas med den, være i stand til at smile naturligt og fortsat se ud, som du altid har gjort.

Det gælder uanset om du har brug for en helprotese eller en delprotese.

Helprotese

Helproteser er til dig, der mangler alle tænder i enten overmunden eller undermunden. En helprotese kaldes også – i daglig tale – for et gebis.

Helprotesen sættes fast i ganen – og fordi denne type tandprotese er formstøbt efter netop din gane, mærker du efter en kort tilvænningsperiode ikke meget til den. Helprotesen kan nemt tages ud og renses og efterfølgende genindsættes morgen og aften.

En helprotese bliver fremstillet med udgangspunkt i dine eventuelt stadigt eksisterende tænder eller dine tidligere tænder, så de matcher i farve og tandstilling og dermed ser naturlige ud. Du kan dog også få fremstillet din tandprotese, så tænderne er lysere eller tandstillingen anderledes, hvis du ikke var tilfreds med dine oprindelige tænders udseende.

Delprotese

En delprotese er til dig, der mangler enkelte eller flere tænder i enten overmunden eller undermunden. En delprotese tages – ligesom en helprotese – ud af munden morgen og aften og rengøres.

Delproteser fremstilles så de ligner dine tidligere tænder og dermed passer til resten af dit tandsæt, både hvad angår nuance og tandstilling. De vælges ofte som et billigere alternativ til en tandbro eller tandimplantater eller når det ikke er muligt at vælge en af disse to løsninger.

En delprotese kan sidde fast på to forskellige måder.

Enten på de omgivende tænder med bøjler – eller ved hjælp af såkaldte teleskoper, som monteres på dine egne tænder eller implantater, hvorpå delprotesen sættes fast. Teleskopproteser sidder rigtig godt fast og efterlader samtidig ingen synlige bøjler, hvormed protesen praktisk talt bliver usynlig.

Tryklåsprotese og fastsiddende tandprotese

En tryklåsprotese er en helprotese, der med tryklåse er sat fast på implantater i kæben. Tryklåsene sidder på selve protesen, mens der blot er monteret en lille bitte kugle på implantaterne, som tryklåsprotesen nemt kan klikkes fast på.

Tryklåsene sørger for, at helprotesen sidder ekstra godt fast. Dermed risikerer du ikke, at din tandprotese vipper eller løsnes under spisning eller tale.

Særligt i undermunden, hvor gummen er meget flad og det kan være svært at holde en traditionel helprotese fast igennem dagen, er en fastsiddende protese et godt valg.

Hvilken tandprotese skal du vælge?

Der kan være flere overvejelser, når du skal vælge tandprotese. Også nogle, du måske ikke selv havde tænkt over. Der kan samtidig være individuelle årsager hos netop dig, der betyder, at du bør vælge den ene type tandprotese fremfor den anden.

Derfor starter valget altid med en forundersøgelse hos vores tandtekniker, som fortæller dig om dine muligheder og samtidig kan give dig et prisoverslag på hver enkelt løsning. Derefter kan du træffe et veloplyst valg om, hvilken af de enkelte tandproteser, der fremover skal være en del af dit tandsæt.

Sådan får du en tandprotese

Når du skal have en tandprotese, foregår det som en proces, der kan tage både kortere og længere tid, afhængig af hvad der konkret er behov for i dit tilfælde.

Forundersøgelse

Til forundersøgelsen får du undersøgt dine tænder af en tandlæge for at sikre, at du ikke har andre kritiske behandlingsbehov der skal tages hånd om, inden du kan få en tandprotese. Er det tilfældet sørger vi for at du får en tandlægetid til udbedring af dette, inden vores tandtekniker tager over.

Derefter undersøger tandteknikeren dine tænder og din tandstilling og præsenterer dig for dine muligheder, når det kommer til tandproteser. Du vil også blive guidet i, hvilket valg der er det mest hensigtsmæssige for netop dig.

Mellemseance

Nogle gange er det nødvendigt at fjerne øvrige tænder i munden – for eksempel når ønsket er en helprotese – eller indoperere titaniumstifter, hvis ønsket er en fastsiddende protese.

Er det tilfældet vil der være behov for en helingsperiode, før det følgende protesearbejde kan fortsætte. Denne periode kan tage op til 6 måneder, men i mellemtiden kan du få en midlertidig protese, så du slipper for at gå tandløs omkring.

Aftryk og fremstilling

Næste skridt i forbindelse med en tandprotese er aftrykstagning eller afstøbning af din gane eller dit eksisterende tandsæt. Aftrykkene bruger vores tandtekniker til at fremstille en tandprotese, der passer perfekt til din mund.

Påsætning

Når din tandprotese er færdig, kommer du atter forbi vores klinik til påsætning og eventuelt tilpasning. Her får du også instruktion i, hvordan du tager protesen ind og ud af munden og hvordan du passer godt på den. Efterfølgende tilbydes du også et kontrolbesøg, hvor vi sikrer os, at din tandprotese sidder som den skal og at du er tilfreds med resultatet.

Vil du høre mere om tandproteser?

Eller vil du booke tid til en forundersøgelse?

Så ring på telefon 74 55 23 04. Vi tilbyder både weekend – og aftentider uden ekstra tillæg og har særligt fokus på omsorg og tryghed.

Kontakt os

Hennekesdamvej 12, Jels
6630 Rødding

74 55 23 04
info@jels-tand.dk

Bliv ringet op