Tilbage til oversigten

HÆVET TANDKØD

Skrevet af Tandlæge Sabine Mikkelsen
Udgivet d. 09.12.2019

Hævet tandkød er et meget almindeligt problem, som vi ser hver eneste dag. Årsagerne kan være forskellige, men hævet tandkød er altid et tegn på, at der er brug for ekstra opmærksomhed til dine tænder.

Hvis du har ømt, hævet eller rødt tandkød er det derfor vigtigt, du opsøger din tandlæge, så du kan finde ud af, hvad årsagen er i netop dit tilfælde. Dermed forebygger du, at problemet bliver værre og slipper således også for yderligere ømhed og smerte.

TANDKØDSBETÆNDELSE ER DEN HYPPIGSTE ÅRSAG TIL HÆVET TANDKØD

Er tandkødet hævet langs med tænderne – eller imellem dine tænder – er årsagen ofte tandkødsbetændelse. Betegnelsen dækker over betændelse i den øverste del af tandkødet.

Symptomerne på tandkødsbetændelse er som regel, at tandkødet føles ømt at røre ved og at tænderne nogle gange kan føles lidt forkerte at tygge med. Det skyldes, at området omkring tænderne er hævet en smule op. Du kan også opleve at bløde under tandbørstning, når du har tandkødsbetændelse.

Bliver en tandkødsbetændelse ikke behandlet, kan den brede sig og langsomt bevæge sig ned langs tænderne og udvikle sig til paradentose.

Paradentose er en alvorlig sygdom, som medfører at tænderne bliver løse og i sidste ende falder ud. Man kan oftest ikke selv mærke begyndende paradentose og er derfor afhængig af, at tandplejeren og tandlægen opdager det til en regelmæssig undersøgelse.

Det er derfor vigtigt at få tjekket jævnligt, især hvis du døjer med gentagne tandkødsbetændelser.

FOREBYG HÆVET TANDKØD MED GRUNDIG TANDBØRSTNING

Første skridt mod at blive en tandkødsbetændelse og hævet tandkød kvit, er at blive bedre til at rengøre dine tænder tilstrækkeligt. Det gør du ved at børste cirkulært langs tandranden – både på indersiden og ydersiden – så også tandkødet børstes og lommerne mellem tænder og tandkød renses.

Samtidig bør du rengøre mellemrummene mellem tænderne med tandtråd. Hvis du synes det er svært, findes der praktiske tandtrådsholdere, der gør processen nem.

Det er dog vigtigt, at du ikke børster og renser hverken for meget eller for hårdt. Gør du det, risikerer du nemlig at tandkødet trækker sig tilbage, hvormed du kan få blottede tandhalse. Det giver ikke alene knapt så pæne tænder, men gør også tænderne følsomme overfor påvirkning af koldt og varmt.

Som voksen får man sjældent instruktion i korrekt tandbørstning og hos de fleste ligger den sidste undervisning heri helt tilbage i skoletiden. Det er derfor en god idé at spørge din tandplejer, om du kan få en instruktion i, hvordan du nemmest kommer rundt i hele munden med din tandbørste.

Det kan forebygge mange tandproblemer fremadrettet.

HÆVET TANDKØD PÅ TRODS AF GOD TANDHYGIEJNE

Nogle gange kan det hævede tandkød alligevel opstå, selvom du er god til at holde dine tænder rene. Uanset hvor grundig tandbørstning du udfører, er det nemlig svært at komme alt snavs til livs. Snavs som på sigt bliver til aflejringer på tænderne, kaldet tandsten.

Tandsten er en anden årsag til hævet tandkød, fordi disse belægninger kan sidde på tænderne langs tandkødsranden og gøre det svært at holde lommerne herunder rene. Dermed ophobes snavs og madrester, som både kan irritere tandkødet og gøre det betændt. Tandsten kan også sidde i selve lommen og genere.

Du kan ikke selv fjerne tandsten og derfor har du brug for hjælp fra en tandplejer eller tandlæge. Mange patienter får en forebyggende tandrensning, som fjerner tandsten, når det regelmæssige eftersyn alligevel finder sted.

HÆVET TANDKØD I FORBINDELSE MED ET HUL

Nogle gange er der kun hævelse ved en enkelt tand, i mellemrummet eller ud for den. Det kan være fordi der er hul i den del af tanden, der grænser op mod nabotanden – også selv om tanden ser intakt ud.

Når der er hul i en tand, er der fri adgang for bakterier og snavs ned i selve tanden og dermed grobund for betændelse.

Hævet tandkød omkring en enkelt tand bør du derfor reagere på med det samme. Ellers risikerer du i langt de fleste tilfælde yderligere problemer i takt med at betændelsen breder sig til tandens rod og i værste fald kæbeknoglen.

Begge dele kan være både smertefuldt og omkostningstungt – og at søge tandlæge i tide kan således skåne dig både helbredsmæssigt og økonomisk.

HÆVET TANDKØD VED EN VISDOMSTAND

En anden årsag til hævet tandkød kan være isoleret betændelse omkring en tand. Særligt visdomstænder er udsatte i takt med, at de vokser frem. Fra de er brudt igennem tandkødet – og indtil de er fuldt fremvoksede eller bliver fjernet – kan der nemlig opstå små lommer langs eller over tanden, der kan gemme sig snavs og madrester i.

Sker dette, vil tandkødet blive irriteret og ømt, ligesom en betændelse nemt vil kunne udvikle sig.

Hævet tandkød ved en visdomstand behandles i første omgang ved, at tandlægen skyller omkring tanden og får renset de urenheder væk, der er mulige at fjerne. Er betændelsesangrebet omfattende, kan der gives penicillin.

Kommer betændelse omkring visdomstanden tilbage, anbefales det i mange tilfælde helt at fjerne tanden for at forebygge yderligere problemer hermed.

ANDRE ÅRSAGER TIL HÆVET TANDKØD

Udover de mest hyppige årsager til hævet tandkød, kan rødt eller blødende tandkød også skyldes andre faktorer, som:

  • Indtagelse af visse typer medicin
  • Graviditet
  • For voldsom tandbørstning
  • Rygning
  • Diabetes
  • Stress

Irriteret og hævet tandkød kan også opstå, hvis en gammel fyldning er gået i stykker eller hvis en eventuel tandprotese er blevet defekt.

Oplever du hævet tandkød bør du dog altid besøge din tandlæge for at få fundet den specifikke årsag i dit tilfælde. Dermed kan du hurtigst muligt slippe af med ubehaget.

Copyright Tandlægerne i Jels