ISNINGER I TÆNDERNE

Skrevet af: Tandlæge Sabine Mikkelsen
Udgivet: 20.05.20

Isninger i tænderne er noget mange af vores patienter oplever.

De føles som kortvarige, skarpe jag og opstår typisk, når du drikker og spiser noget koldt eller varmt. Isninger i tænderne kan også opleves, hvis du spiser noget syrligt eller sødt – og endda i forbindelse med tandbørstning.

En isning i tænderne forsvinder som regel lige så hurtigt, som den opstod. Der er derfor ikke brug for akut smertebehandling, som ved de fleste andre typer tandpine.

Derimod kræver isninger i tænderne forebyggelse, så du fremadrettet kan undgå de værste anfald og samtidig sørge for, at årsagerne til tilstanden ikke forværres.

HVAD ER ISNINGER I TÆNDERNE?

På tandlægesprog kaldes isninger i tænderne for dentin hypersensibilitet. I klinikken benytter vi overfor vores patienter som regel betegnelsen ”blottede tandhalse” eller ”følsomme tandhalse”.

Tandhalsen er den nederste del af tanden, som sidder nærmest tandkødet. Lige under tandhalsen begynder tandens rødder.

Normalt er hele tandhalsen dækket af tandkød og derfor beskyttet mod påvirkning fra temperaturændringer og fødevarer. Samtidig er den del af tanden, der befinder sig over tandkødet, beskyttet af tandens emalje.

Nogle gange har tandkødet dog trukket sig en smule tilbage, hvormed tandhalsen er blevet blottet. Sker det, er den ikke længere beskyttet af hverken tandkød eller emalje og bliver pludselig sensitiv overfor kulde, varme og berøring.

Fordi tandhalsen har direkte overgang til tandrødderne – som igen har forbindelse til selve tandnerven – medfører det ofte de føromtalte dybe, kortvarige jag i tænderne, når tanden udsættes for blandt andet temperaturændringer.

ÅRSAGER TIL BLOTTEDE TANDHALSE

Der findes flere forskellige årsager til isninger i tænderne på grund af blottede tandhalse. Nogle af dem skal findes i andre tandproblematikker.

Forkert tandbørsteteknik

Den mest almindelig årsag til isninger i tænderne er en forkert tandbørsteteknik. Børstes tænderne vertikalt – det vil sige fra side til side – i stedet for cirkulært, skubbes tandkødsranden nemlig en smule frem og tilbage af tandbørsten.

En enkelt tandbørstning der foregår på denne måde, gør næppe den store skade, men ved to daglige tandbørstninger over en længere periode, vil tandkødet med tiden blive påvirket.

Tilstanden vil være permanent, da tandkødet ikke kan flyttes tilbage på plads. Yderligere problemer med isninger i mundens øvrige tænder kan dog forebygges ved at lære en korrekt tandbørsteteknik.

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse opstår, når de små lommer mellem tanden og tandkødet ikke rengøres tilstrækkeligt. Således ophobes snavs og bakterier, som på sigt kan gøre tandkødet betændt.

Symptomerne på tandkødsbetændelse er som regel, at tandkødet føles ømt at røre ved og at området omkring tænderne er hævet en smule op. Du kan også opleve at tandkødet bløder under tandbørstning. I forbindelse med en tandkødsbetændelse kan tandkødet også trække sig tilbage og blotte dine tandhalse.

Tandkødsbetændelse bør altid behandles, da den ellers kan medføre yderligere tandproblemer. En let tandkødsbetændelse kan i mange tilfælde bekæmpes ved grundig tandhygiejne med korrekt børsteteknik og daglig brug af tandtråd.

Sværere tilfælde at tandkødsbetændelse kræver tandlægehjælp.

Paradentose

En ubehandlet tandkødsbetændelse kan lede til paradentose, som også er en årsag til isninger i tænderne.  Ved paradentose angriber de bakterier, der var årsag til tandkødsbetændelsen, selve kæbeknoglen som tænderne er fæstnet til.

Et af symptomerne på paradentose er, at tandkødet trækker sig tilbage, hvormed tandhalsene blottes og isninger i tænderne opstår.

Paradentose bør altid behandles, da tilstanden kun vil forværres med tiden.

Piercinger i læbe og tunge

Tunge- og læbepiercinger kan også medføre blottede tandhalse og dermed give isninger i tænderne.

Det skyldes, at piercinger rent mekanisk slider tandkødet bort. Tungepiercinger kan ødelægge tandkødet på tandens inderside, mens læbepiercinger kan påvirke tandkøbet på tændernes yderside.

SPØRG DIN TANDLÆGE, HVIS DU HAR ISNINGER I TÆNDERNE

Isninger i tænderne kan være ganske harmløse, selvom de er ubehagelige. Fornemmelsen der opstår minder dog samtidig om de forbigående smerter, der kan være de første tegn på andre tandproblemer.

Derfor er det vigtigt, at du får konstateret, om der er en dybereliggende årsag til dine gener end blottede tandhalse.

Isninger i tænderne kan nemlig også opstå ved:

  • Begyndende huller i tænderne.
  • Utætte fyldninger.
  • Små, usynlige revner i tænderne.
  • Emaljeskader

Alle 4 ting noget, der er vigtigt at behandle i tide, så yderligere problemer kan forebygges. Er du begyndt at opleve isninger i tænderne bør du derfor kontakte din tandlæge.

Skyldes dine isninger i tænderne rent faktisk blottede tandhalse, kan tandlægen desuden også hjælpe.

Behandling af isninger i tænderne kan foregå ved at tandlægen lakerer de blottede tandhalse med en flourlak og dermed beskytter dem mod direkte påvirkning fra kulde, varme og fødevarer. Der kan også lægges en plastfyldning, der dækker den blottede tandhals og samtidig beskytter mod yderligere slid af tanden.

DET KAN DU SELV GØRE VED ISNINGER I TÆNDERNE

Hvis din tandlæge har konstateret, at dine isninger i tænderne ikke er et symptom på et alvorligere tandproblem, kan du selv gøre nogle tiltag for at lindre og forebygge de generende jag i tænderne.

Børst tænderne korrekt

Sørg for at børste dine tænder i cirkulære bevægelser og vær skånsom med tandbørsten. Mange trykker alt for hårdt med børsten, hvilket også kan påvirke tandkødet. Spørg gerne din tandlæge til råds. Det er aldrig for sent at lære at børste sine tænder korrekt.

Brug en blød tandbørste

Skift til en blødere tandbørste. En tandbørstes hårdhed er som regel angivet som værende enten hård, medium eller blød. Har du følsomme og blottede tandhalse, bør du bruge en blød tandbørste for at undgå isninger i tænderne under tandbørstning.

En blød børste kan samtidig forhindre yderligere problemer med tilbagetrukket tandkød og gøre børstningen af dine allerede følsomme tænder mere behagelig.

Vælg den rigtige tandpasta

Undgå at bruge tandpasta med slibemiddel, som kan forværre problemerne med isninger i tænderne. Vælg samtidig også gerne en tandpasta mod isninger, der er særligt egnet til netop følsomme og blottede tandhalse. Spørg din tandlæge til råds om, hvilken tandpasta der passer til netop dine tænder.

Brug eventuelt tandpastaen som supplement til den egentlige tandbørstning ved med en finger at påføre en lille smule tandpasta på det angrebne tandområde inden sengetid. Det kan både give lindring her og nu og på sigt muligvis lindre de generelle isninger.