Rodbehandling eller tandudtrækning?
Skrevet af: Tandlæge Sabine Mikkelsen
Udgivet: 17.09.20
Måske har du allerede været ved tandlægen og har fået at vide, du har brug for en rodbehandling.
Det kan også være, du har stået i samme situation tidligere og derfor ikke er i tvivl om, hvilken behandling der venter dig forude.
I begge tilfælde er det helt normalt at overveje, om du ønsker en rodbehandling eller tandudtrækning.
Her vil vi prøve at hjælpe dig med at tage beslutningen.
Når du overvejer en rodbehandling eller tandudtrækning
Som udgangspunkt anbefaler vi altid en rodbehandling fremfor en tandudtrækning, hvis det er muligt.
Det gør vi, fordi du som voksen kun har det antal tænder, du står med her og nu. At fjerne en enkelt tand kan måske synes uden den stor betydning, men én manglende tand kan hurtigt blive til flere manglende tænder over en årrække – og så er situationen pludselig en ganske anden.
Dine tænder spiller samtidig en stor rolle for både det kosmetiske velbefindende og den generelle tandsundhed. Manglende tænder i munden kan nemlig få de øvrige tænders placering til at forskyde sig – og så kan det efterladte tomrum i tandsættet skabe tyggegener og andre problematikker, der kræver yderligere behandling.
Beslutningen er dog altid din – men når vi anbefaler dig en rodbehandling i stedet for en tandudtrækning er det således for din egen skyld.
Hvad er værst – en rodbehandling eller tandudtrækning?
For mange vil valget mellem en rodbehandling eller tandudtrækning umiddelbart føles som valget mellem pest eller kolera. Det behøver dog ikke være nogen af delene.
Både en rodbehandling og en tandudtrækning kan med lokalbedøvelse klares smertefrit. Vi tilbyder endda smertefri bedøvelse, så du heller ikke behøver opleve ubehag i forbindelse hermed.
Når du overvejer om du vil vælge en tandudtrækning eller rodbehandling behøver du således ikke spekulere over, hvad der gør mest ondt. Vi sørger for, at du føler dig smertedækket uanset hvad.
Begge typer af tandbehandlinger er desuden – i langt de fleste tilfælde – ganske ukomplicerede indgreb, som vi udfører mange gange dagligt. Du kan derfor trygt sætte dig i tandlægestolen hos os, uanset om du vælger en rodbehandling eller tandudtrækning.
Hvad er dyrest – en rodbehandling eller tandudtrækning?
Måske har prisen også betydning for, om du foretrækker en rodbehandling eller tandudtrækning.
Som udgangspunkt er en rodbehandling i sig selv dyrere end en tandudtrækning. Det skyldes primært, at en rodbehandling oftest udføres ad flere omgange, hvorimod en tandudtrækning klares på et enkelt besøg. En rodbehandling kræver også lidt længere tid i tandlægestolen end en tandudtrækning.
Årsagen til at en rodbehandling kræver flere besøg er, at tilstanden der nødvendiggør behandlingen som regel indebærer, at der er betændelse i rodkanalerne. Denne er vi nødt til at fjerne, før vi rodbehandler tanden og derefter genopbygger den.
Når du sammenligner priser på rodbehandling eller tandudtrækning, er det dog vigtigt, at du husker at kigge på den samlede pris. En tandudtrækning kan for eksempel medføre ekstraudgifter senere, hvis tandstillingen påvirkes.
Det kan også være, at den tand du overvejer at fjerne nødvendiggør, at du efterfølgende har brug for et tandimplantat. Dermed kan prisen på en tandudtrækning på sigt ende med at overstige prisen på en rodbehandling.
Selvom en rodbehandling i første omgang kan synes som den dyreste løsning er det således i sidste ende ikke nødvendigvis tilfældet.
Inden vi går i gang med din rodbehandling eller tandudtrækning kan du altid bede om et prisoverslag, så du har en fornemmelse af, hvad indgrebet kommer til at koste.
Uanset om du vælger det ene eller det andet kan du desuden få tilskud fra både Danmark og Den Offentlige Sygesikring. Vi tilbyder også finansiering i samarbejde med Denti.
Er du stadig i tvivl?
Så ring til os på telefon 74 55 23 04 eller send en mail til info@jels-tand.dk.
Vi hjælper gerne vores patienter med at træffe valget om en rodbehandling eller tandudtrækning og sørger for, du får den bedste tandrådgivning i netop din situation.