Tilbage til oversigten

TANDPINE

Skrevet af Tandlæge Sabine Mikkelsen
Udgivet d. 04.02.2020

Det hviner i tænderne, dunker i kæbepartiet og gør ondt at være til. Du kan næsten ikke holde det ud og selvom du måske ikke bryder dig om at komme til tandlægen, kan du ikke vente, til du får mulighed for det. Oveni kommer tanken om et måske ubehageligt tandlægebesøg og en uforudset regning sig alligevel snigende og gør situationen endnu mere ubehagelig.

Tandpine er en alvorlig sag og noget, man ikke ønsker for sin værste fjende. Men hvad gør du, hvis du er så uheldig at være ramt af tandsmerter?

Det forsøger vi at give dig svaret på, så du kan komme igennem din tandpine, indtil du har mulighed for at komme til tandlægen.

HVAD SKYLDES TANDPINE?

Tandpine og tandsmerter kan have forskellige årsager. Nogle gange gør det ondt, fordi der er opstået en tandskade, der påvirker tandens nerve. Andre gange kommer der tandsmerter på grund af en infektion i enten tandkødet, rødderne eller i selve tanden. Der kan også opstå tandpine, hvis ubehandlede tandproblemer pludseligt forværres – ligesom tandsmerter kan forårsages af visdomstænder i frembrud.

Nogle gange kan der opstå akut tandpine ud af det blå eller i løbet af få timer. Andre gange har tandpinen været tiltagende over et par dage.

Fælles for tandpine er dog, at det er et udtryk for, at der er noget galt. Derfor bør du altid lytte, når dine tænder driller. Tandpine forsvinder nemlig i de fleste tilfælde ikke af sig selv og har du ondt, har du derfor brug for en tandbehandling.

I nogle tilfælde er problemet med dine tænder ikke særlig stort, hvormed du hurtigt kan slippe af med akut tandpine. I andre kan der derimod være behov for at behandle årsagen til tandpinen ad flere omgange. For eksempel hvis smerterne skyldes rodbetændelse eller en visdomstand, der ikke er plads til.

Hvordan tandpine behandles, afhænger således af, hvad årsagen er. Det kan dog være svært selv at finde ud af, hvad er ligger til grund for smerterne. Symptomerne på de forskellige tandproblemer ligner nemlig ofte hinanden. Det er derfor vigtigt, du opsøger din tandlæge, så du får den behandling, der er brug for.

TEGN PÅ TANDPINE PÅ GRUND AF VISDOMSTAND

Det er ikke altid, der er plads til visdomstænderne i munden og det kan resultere i, at de har svært ved at bryde igennem. Det kan både skabe smerter fra selve tandgennembruddet og fra små lommer mellem tandkødet og tanden, der opstår infektion i.

Tegnene på tandpine fra en visdomstand kan være:

  • Smerter der er nemme at lokalisere til én tand.
  • Ømhed når du tygger.
  • Generel ømhed, særligt ved berøring.
  • Besvær med at åbne munden på fuldt gab uden smerter.
  • Besvær med at synke uden smerter.

Den akutte behandling af tandpine på grund af visdomstænder er typisk at lade tandlægen skylle området omkring tanden – eventuelt suppleret med en penicillinkur, hvis der er behov. På sigt kan det være hensigtsmæssigt at fjerne tanden, men det er ikke sikkert, det er nødvendigt.

TEGN PÅ TANDPINE FORÅRSAGET AF TANDSKADE

I nogle tilfælde er man ikke i tvivl om årsagen til tandpine. For eksempel hvis man fået en synlig tandskade. Det er dog ikke alle tandskader der kan ses, og dine tandsmerter kan således også skyldes en uopdaget tandskade. Ofte i form af en revne i tanden efter du har bidt i noget hårdt. Tanden kan desuden også ”forstuve” og være øm i en periode.

Tegnene på en tandskade kan være:

  • En jagende fornemmelse, når du bider sammen eller tygger.
  • Ubehag ved kuldepåvirkning fra enten fødevarer – eller koldt vejr.
  • Isninger ved indtag af varme fødevarer.
  • Smerter koncentreret omkring én konkret tand.

Den akutte behandling af en tandskade afhænger af, hvilken skade der er opstået. Er der knækket noget af en tand, kan man påsætte en midlertidig krone, der kan fungere, indtil en egentlig reparation af tanden kan finde sted.

Har man derimod fået en revne i tanden, kan denne i mange tilfælde bores væk, hvorefter der kan lægges en plastfyldning. Ligesom hvis man havde haft et hul.

TEGN PÅ TANDSMERTER FORÅRSAGET AF ET HUL

Huller i tænderne kan også give tandsmerter. Et hul i tanden vil dog ofte – i modsætning til de andre typer af tandpine – også kunne ses med det blotte øje i form af mørke pletter på tænderne.

Tegn på tandpine der skyldes huller kan være:

  • Tandsmerter der typisk kommer og går.
  • En skærende smerte, når du spiser noget sødt.
  • Smerter når du drikker eller spiser noget varmt eller koldt.
  • Smerter når du børster tænder.

Et hul har typisk ikke behov for akut behandling her og nu, men det er vigtigt, du får det lavet, når du bliver opmærksom på det. Ellers vil hullet på sigt udvikle sig, så du netop får behov for at komme til akut tandlæge.

VOLDSOM TANDPINE FORÅRSAGET AF INFEKTION

Meget slem og kraftig tandpine opstår typisk, når tandens nerverod er irriteret på grund af infektion.

Tegnene herpå kan være:

  • Konstante murrende smerter.
  • Pludselig opstået og stor følsomhed overfor koldt eller varmt.
  • Smerter der er svære at lokalisere til én konkret tand og som stråler ud til resten af munden.
  • Smerter ved berøring af tanden eller lette bank på denne.
  • Hævelser eller højrødt tandkød i området omkring tanden.
  • Gradvis forværring af smerterne.

Den akutte behandling ved voldsom tandpine vil variere alt efter årsagen. Er der rodbetændelse vil man i første omgang typisk tage et røntgenbillede for at lokalisere problemet og derefter åbne tanden op og rense de betændte rødder.

I svære infektionstilfælde vil man også ordinere penicillin i kombination med tandbehandlingen.

GODE RÅD MOD TANDPINE

Har du akut tandpine, bør du først og fremmest kontakte din tandlæge. Er det weekend eller helligdag, kan du i stedet kontakte Tandlægevagten – eller tage til tandlæge i weekenden hos os.

Indtil du kan komme til tandlæge, kan følgende råd mod tandpine måske hjælpe dig:

  • Rens mellem tænderne med tandtråd og børst dine tænder skånsomt.
  • Forsøg at lindre smerterne med smertestillende i håndkøb.
  • Læg et koldt omslag på kinden.
  • Undgå at udsætte tanden for varme.
  • Undgå faste fødevarer.
  • Skyl munden med klorhexidin beregnet til mundskyl – eller lunkent vand.

SMERTESTILLENDE MOD TANDPINE

Tandpine kan føles forfærdeligt og det kan derfor være nødvendigt at indtage smertestillende medicin.

Smertestillende mod tandpine tager sjældent meget intense tandsmerter, men de kan tage toppen af disse, indtil du har mulighed for at få behandling.

Almindelig håndkøbsmedicin til smertebehandling kan anvendes, men sørg altid for at læse indlægssedlen og overholde den anbefalede dagsdosis. Spørg desuden på apoteket eller kontakt din læge eller vagtlægen, hvis du er i tvivl om, hvilke præparater du må tage.

Tag desuden aldrig smertestillende mod tandpine, der er ordineret til andre formål, før du har talt med en læge.

AKUT TANDPINE OG TANDLÆGESKRÆK

Det er vigtigt du søger tandlæge, når du har tandpine. Også selvom du er tandlægeskræk.

Det er kun tandlægen, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er galt og starte den nødvendige behandling op. Dine tandproblemer vil desuden kun blive værre af, at du venter.

Hvis du er bange for at gå til tandlægen, men har tandpine, kan det måske hjælpe dig at vide følgende:

  • Din tandpine forsvinder, når tandlægen bedøver dig – og hos Tandlægerne i Jels kan vi endda tilbyde dig smertefri bedøvelse.
  • Vi har særlig fokus på dig der er tandlægeskræk og kan således tilbyde dig en tryg behandling, også selvom du har ondt.
  • Vi tager os god tid til din behandling, så du får tid til at synke og trække vejret.
  • Vi er omsorgsfulde og forstående.
  • Du er velkommen til at tage en med, der kan støtte dig eller lytte til musik under din behandling.

Skal vi hjælpe dig af med din tandpine? Så ring på telefon 74 55 23 04 eller kontakt os her.